Sunday, 22 January 2017

Interview ~1~

orait...
today, addinfarhani ingat nak komen satu benda laa...
it is my opinion so ini mmg lahir dari hati murni
cik addinfarhani lah kan...
it is related with interview...

interview

mmg skrg org dah nak start dpt interview sana sini...
so mostly candidates akan survey dulu lah
about that company...
benda apa ja yg nak disurvey...???

1- lokasi company tuu...

dekat xdgn kedai makan.. oppss...
hehe... ni mmg style cikaddinfarhani...
pergi jer sesuatu tmpt yg memerlukan
utk aku stay more than 1 day,
aku akan tgk dulu sekeliling ada kedai makan x?
of coz lah kedai makan melayu...
xkisahlah kedai bwh pokok ka, nasi kandar ka,
gerai nasi lemak ka, jual kuih ja...
xapa asalkan kedai melayu...
klu xdak, kedai runcit pun jadilah... hehe...

then check la senang ke x route nak pegi company tu...
sesat x? dekat dgn jalan besar x?
mcm aku, aku langsung xtau kat situ ada lagi satu bgnn kedai
sbb aku mmg xpernah sampai kawasan tu...haha...
lucky me, on that day, aku xsesat as my parents dah siap pegi survey
that place utk aku sbb aku xsempat nak survey sendiri...

2 - company's activities

then selidik dulu apa yg company tu buat...
berkaitan xdgn any benda haram nie...
like jual arak ke...
mana nak tau la kan...(^^,)

okeyh2... actually addinfarhani xnak sentuh bab ni,
but I do want to cakap jgak coz
aku pun ada pengalaman terlibat dgn benda haram nie...

it is becoz aku pernah je buat part time dkat satu pasaraya...
and kat situ turut dijual arak..
seingat aku, spjg aku kerja situ time cuti sem,
ada jgak customer yg nak beli arak dtg ke kaunter aku...

at that time I'm still blur about it and I just scan that things...
and bila that kind of situation jd issue at media,
automatic non-muslim akan pegi ke kaunter yg
non-muslim jaga utk beli that kind of goods...

apa yg aku nak ckap kat sini,
we have choice and nobody can't prevent us
from make a right choice....
so, it is up to you sama ada nak ikut hukum
yg mmg dah terang lagi bersuluh
TAK BOLEH=HARAM terlbat dgn that kind of transactions,
so mmg xboleh la... apa yg menjadi persoalan is,
mcm mana pulak yg jual rokok...
mcm mana dgn kedai2 runcit makcik2 pakcik2
yg jual rokok bermacam jenis tu...
itu mcm mana plak yer... and lagi satu,
aku tgk ramai lagi kawan2 aku yg still berkwan raat dgn s rokok tuu....
tu mcm mana plak...
yg tok imam tok bilal pun mcm tu jagak...
hmm... I do confused about it....

3 - requirements

selalunya dekat iklan jawatan kosong kan
ada requirements yg diperlukan,
so, make sure lagi korg tahu requirements2 tu..
kot2 satg masa interview tertukaq plak dgn
requirement company lain...
and satu lagi, time interview tu boleh laa korg selit2
dgn skills korg yg bleh fulfill requirements tuu....

4 - baca feedback/review ttg company

part nie korg kena tanya Mr.Google la...
if tempat tmpt yg korg mintak tu dikenali or ada tarikan,
mmg akan ada blogger yg tulis ttg comp tu dlm blog mereka...
mostly ttg pengalaman mereka time mereka berada dekat comp tu,
as example mcm hotel...
mayb ada antara blogger yg pernah ke hotel tu,
so mereka pun review lah ttg service at hotel tu..

ada jgak blogger yg pernah
attend interview utk company tu,
so mereka pun kongsi lah pengalaman
mereka masa diinterview tu...

okeyh... sini cik addinfarhani nak cakap sikit lah...
jgn biarkan diri anda terpengaruh mase baca review/feedback tu...
nk baca as persediaan boleh, but don't trust it 100% bcoz
mood org lain2...
and mood org hari2 berubah...
mayb mase blogger tu pegi mood staff company tu ok,
but mase kita mayb x... kot staff tu tgh berperang dgn parents dia ke,
dgn kekasih hati ke, mana kita nak tahu kan...
so jgan lah percaya 100%, just take it as persediaan cukup lah...

especially those candidates yg tgh berkobar2 nak pegi interview,
tetiba terbaca plak negative review ttg company tu dkat blog...
terus xbersemangat plak nak pegi interview...
adoiiii.... don't be like that laa...

mayb that blogger tgh frust sbb dilayan teruk/xdapat that position,
so that's why masa dia tgh update blog tu, emosi dia xstabil...
smpikan benda xpatut story pun dia story...

buat si blogger, xperlulah nak kondem company tu
if xdapat tawaran or dilayan teruk...
entah2 that company just nak test ko punya patience level jer,
or whether you can work under pressure or not...
ahaa.... mana kita nak tahu kan..
majikan boleh test kita mcm2 dr time kita keluar kereta
sampailah nak masuk opis utk interview lagi...
so sila kawal emosi anda yer...


okeyh that's all yg aku nak tulis...
jenuh aku karang ayat but hanya 4 point jer...huhu...
actually byk lagi nak story but perut 
dah berdentam dentum bak guruh di langit...
nak lunch dulu okeyh...(^^,)


*motif letak gambar??? NO motif...
tuan tanah nak wish good luck to all candidates....
~moga urusan2 dipermudahkan, Insya-Allah~