Thursday, 18 August 2016

[Short-Trip] 2D1N at Melaka - 1

Kite ke Melaka yerrr kali ni (^^,)

short-trip kali ni berlainan ckit dr yg sblm2 ni...
apa yg lainnya??
short-trip kali ni organize by company
tempat aku praktikal...

last day kami praktikal,
that company offday
and kami semua dibawa bercuti ke Melaka...
~arigatou nee~
yg best lagi, kos semuanya ditanggung that company...
except kos shopping laa...
klu itu pun company tanggung,
aku yg bukan kaki shopping pun
mesti terikut nak shopping jgak...

spt yg aku bgtau kat atas ni,
kami akan ke Melaka...
hmmm... dah lama aku xjejak Melaka...
klu xsilap aku,
paling last aku pegi umah makcik aku (kat Melaka)
adalah time aku sek rendah...
wahhh... lama tuu...

okeyhh... kami pegi Melaka sekejap
jer; 2days 1 night...
dsbbkan kami hanyalah seramai 13 org,
so kami decide sewa van jer pegi Melaka...

pagi jumaat tu, pepagi lagi
kami kena kumpul depan opis...

~tgah tunggu vannnn~
van bru sampai depan opis....
sarapan at RNR Juru
 

spjg perjalanan aku mmg tidor ja...
bhenti RNR, automatic aku terjaga....
pastu, masuk jer van, aku tidor balik...
haha... bukan sengaja aku tidor tp klu aku xtidor,
mmg spoil mood aku nanti...
why??? 100% motion sickness serang aku...
slalunya klu dok balik KL time raya,
aku slalu paksa abah aku jalan time malam...
klu malam mmg aku okey ja...
but klu siang, nak plak berjalan pagi,
huhu mmg cari nahas la klu aku xtidur...
so it's better for me tidor b4
that motion sickness serang aku...

kami smpi Melaka around 4 o'clock mcm tuu...
and terus kami pegi homestay kat Kg. Morten...
Kami amik yg ada 3bilik tidur+1 bilik air...
semua lengkap siap beraircond lagi...
toto,bantal extra,katil,kopi,water heater,TV,sofa
semua ada....
so kami yg girls seramai 9 orang akan menetap kat sini...
yang lelaki plak dok di homestay yg lagi satu
but still dlm kwsn Kg.Morten...


menariknya Kg. Morten ni adalah
ianya merupakan satu-satunya perkampungan Melayu di Melaka...
dan dianggap sbg muzium hidup krn masih
ramai penduduk yg menetap di situ...

berdekatan situ jugak ada Pirate Park...
dari jauh aku nmpak ada ferris wheel and pirate ship...
xtahulah dlm tu ada apa...
aku tersgtlah nak naik that pirate ship
but xsempat dek kekangan waktu...(T-T)...
so aku jamu gambaq taken by other people je la yerr...
this gmbar and info are taken from HomestayKesidang ...


nanti ada waktu,
aku akan smpi jgak kat situ....(--',)

ptg tu, dlm pkul 6 mcm tu, kami keluar jalan2...
disbbkan van diparking dekat homestay lelaki,
maka kami yg girls ni kena berjalan ke sana...
sambil2 jalan hirup bau sg cuci mata,
sempatlah kmi snap beberapa keping gmbr....

kwsn tu dikelilingi Sg Melaka....
laluan bot dr Perkhidmatan Bot River Cruise akan melalui
sungai kawasan ni laaa...


kat kwsn sungai ni ada byk jambatan...
setiap jambatan tu ada nama
and ada satu jambatan tu namanya
Jambatan Kg. Morten...

unfortunately, sampai sudah aku xsempat
nak amik gmbq jambatan yg guna
nama tmpt homestay kami tuu...


ada bbrp rumah kt kwsn Kg. Morten ni
dihias elok dgn bermacam tema...
salah satu yg kmi jumpa ialah bertemakan MERDEKA.... 


smpi jer dekat van,
mereka dah bising sbb tunggu kami lama sgt...
yer la they think kami sesat
sbb mereka siap bw van pergi ke homestay kami
tapi tgk rumah dah kosong...
*mayb masa tu kami ada kat rumah merdeka ni kot...

orait... let's proceed....
tempat pertama kami pegi is Bandar Hilir...
mmg kami berjalan kat kwsn tu jer...
semua ada kat situ...


ada kerbau 2 ekor belakang kami..
tp err... err... nampak tanduk kerbau pun jadilah yerr...


kat kereta api ni actually
kedai cenderamata mcm tu laa...
masa kami pegi tu, kedai ni tutup...
so xberpeluang laa kami nak
masuk tgk ada apa dalam kedai tuu...

my sis kata kat situ xbole amik gambar..
so time kami bergambar tu,
ada la jgak aku mencari papan tanda
yg mengatakan xbley amik gambar...
tp xjumpa...

di sbbkan aku xjumpa pun papan tanda tu,
so aku continue jer la snap gambar
and masa dah abis posing sakan kat kereta api tu
baru aku ternampak satu signboard
berdekatan dgn tangga kat pintu masuk kedai tuuu
papan tanda yg mengatakan xleh amik gambar...
~so sorry sbb amik gmbq~
aku just post kat sini gmbq atas tu
sbb gambaq tu jer yg ada sbhgn kecil kereta api...
gmbq2 lain semuanya berlatarbelakangkan kereta api....


lepas bergambaq kat kwsn tu,
kami teruskan perjalanan kami....
ke mana kami selepas ni..??
haha aku smbung citer dlm next post yerrrr....