Tuesday, 22 April 2014

BATTERY (2008)

okey,..
perhatian yer...
ni bukan post ttg energizer, duracell or
mcm2 jenama lg lah...

klu nak tahu,
actually ni tajuk utk drama jepun...
more specific, ni citer about junior high school baseball...


in baseball, term 'battery'
refers to collectively to the pitcher and the catcher...

aku pun xpaham sgt...
may be battery tu m'bawa maksud
keserasian antara pitcher and catcher kowt...
yer la kan, klu bukan
catcher yg akan tangkap bola dr pitcher;
siapa lg kan?

okey,
back to the main story,
citer ni dah lama dah, around tahun 2008...
(masa tu aku tgh PMR)
but aku baru jumpa n nontonnya..



Sho perlu memotong rambut (gambar penjuru kanan bawah)..
rambut asal Sho (gambar penjuru kiri atas)
aku lebih ska klu dia xpotong rambut


cast utama


Yuma Nakayama as Takumi Harada (pitcher)


Sho takada as Gou Nagakura (catcher)


Shintaro Morimoto as Seiha Harada (adik Takumi)

all of them are under Johnny Entertainment...


alkisahnya...

Takumi, seorg yg pendiam, kata2nya berbisa n selalu sendirian...
ketika kecil, dia tinggal bersama datuknya (baseball coach) kerana adiknya, Seiha
sering keluar masuk hospital disebabkan penyakit asma...

namun begitu, Takumi tidak pernah menyalahkan adiknya
bahkan hubungan mereka agak rapat...
Seiha mengagumi Takumi's fastball pitcher krn
tiada seorg catcher pun yg dapat menangkapnya...

suatu hari, keluarga Harada berpindah ke kampung, ke rumah datuk...
itu merupakan kali pertama Seiha ke situ...

di kampung itu, ada sorg lelaki, sebaya dgn Takumi, iaitu Gou..
dia merupakan seorg catcher dan sentiasa menantikan kehadiran Takumi...
dia yakin dia mampu menangkap fastball Takumi...

pd hari Takumi berpindah ke kg,
Gou berjaya mengajak Takumi utk membuat balingan
biarpun Takumi enggan pd mulanya krn
Takumi yakin tiada seorg pun yg dapt menangkap balingannya...

namun pd balingannya yg entah kali berapa
(stlh berlaku sedikit pertengkaran),
Gou berjaya menangkapnya...
 Takumi yg terkejut turut berasa gembira
krn akhirnya ada yg mampu menangkapnya...
namun begitu, Gou terpaksa
melupakan hasrat utk mjd catcher Takumi..

biarpun dia berjaya menangkap bola Takumi;
yg turut disaksikan oleh kluarga Harada dan
Inamura (pemain baseball dan juga pekrja ayah Takumi),
tapi ibu Gou  mengkehendaki Gou utk belajar di
Kanmei Middle School (3rd best school)..
which means sekolah berlainan dgn Takumi...

Takumi yg beru pertama kali mempunyai kawan,
merasa sedih krn Gou terpakasa ke Okayama..

adakah persahabatan mereka putus di situ?
berpeluangkah Gou mjd catcher Takumi?
bagaimanakah pula reaksi teammates yg lain
akan sikap Takumi yg arrogant n keras kepala?

tadaa!!!...
ni aku bg link utk Battery (2008) eng sub....












even ianya ttg baseball,
but mostly, dlm citer ni
ianya menyentuh ttg
persahabatan, family and kepercayaan...
bab baseball tu sbg penambah rasa or penghubung cerita jer...

citer ni nak tunjuk bagaimana seorg yg berlagak, kesunyian,
suka buat benda ikut ska kepala dia,
bertemu dgn someone yg terima dia sbg kawan
dan pd masa yg sama terima dia dgn perangai mcm tuuu...

n juga ttg relationship antara abang dan adik...
di mana si adik tetap menyokong dan yakin abangnya
biarpun si abang punya perangai yg xtahunakcakaplah...

--------------------------------------------------------------------------------

"sebuah cerita yg thumbs up & again...
it has sad moments with happy ending story..."
~addinfarhani~