Sunday, 22 January 2017

~Masterpost~ DRAMA/MOVIE

~ Masterpost ~


I have reviewed my fav the drama/review...
and I decided to included the download links...
and of coz it is with Eng Subs.. But NOT ALL have the download links
since I can't find the source/mayb I get it from my friend....

ahah!!! btw, some of it, I have the link, but I can't exposed the links...
so for that drama, just give me your email, and I will send the link of the community
that willing to subs the drama... PLEASE TAKE NOTE!! I would not/ I won't ever send the direct links coz I am appreciating those communities that willing to subs it without any charges even they need to sacrifice their own time...

It is easier if you have the LiveJournal account...
(it's fair since that community had tried their best in subbing)
so, those who want the subs, you need to join-the-community first!!

just make an account and write an entry introducing yourself...
it is for confirmation that you are not a robot...
then request to join the communities...
ohh... b4 I forgot, please read the rules carefully...
just fulfill their simple requirement and follow the steps...
don't forget to click the request to join button...
then, you can take the subs only if they approved you...
I have to say this---> it is just a simple step...(^^,)
so, don't worry...(^^,)
and this is all my fav drama/movie...

KOREAN DRAMA
Boys Over Flower (review only)
School 2013 (review only)
Miracle in Cell No.7 (links with ENG SUBS)

JAPANESE DRAMA/MOVIE
a - review only
1 Litre of Tears (review only)
Nodame Cantabile (main review)
Hungry! (review only)
Battery 2008 (review only)
Voice ~Listening to the voice of dead person~ (review only)
Assassination Classroom (main review)
HAMU ~A man of the Security Force~ (review only)
Pieces of Memories (review only)

b -links with ENGSUBS
Nodame Cantabile DRAMA (links with ENG SUB)
Nodame Cantabile MOVIE (links with ENG SUBS for
Ikemen Desu Ne (links with ENG SUBS)
Tumbling (links with Eng SUBS
Suikyu Yankees (link with ENG SUBS)
Suikyu Yankees Making [extra(^^,)]
Yorozu Uranaidokoro Onmyouya e Youkoso (links with ENG SUBS)
Ninkyo Helper (links with ENG SUBS)
Dr. DMAT [Dr. Disaster Medical Association Team] (links with ENG SUBS)
Nobuta Wo Produce (links with ENG SUBS)
Ouroboros (links with ENG SUBS)
Nezumi Edo wo Hashiru (links with ENG SUBS for Season1&2)
バイロケーション-Bilocation(link with ENG SUBS)
最後の約束 - The Last Promise (links with ENGSUBS) 
Ai Wa Mieru (links with ENG SUBS)

c- unexposed link with ENGSUBS:
Assassination Classroom (comment email please)

thanks for visit my blog...
please informed me if there is broken links...
I will tried my best to look for the new link to replace it...
~enjoy watching~

Interview ~1~

orait...
today, addinfarhani ingat nak komen satu benda laa...
it is my opinion so ini mmg lahir dari hati murni
cik addinfarhani lah kan...
it is related with interview...

interview

mmg skrg org dah nak start dpt interview sana sini...
so mostly candidates akan survey dulu lah
about that company...
benda apa ja yg nak disurvey...???

1- lokasi company tuu...

dekat xdgn kedai makan.. oppss...
hehe... ni mmg style cikaddinfarhani...
pergi jer sesuatu tmpt yg memerlukan
utk aku stay more than 1 day,
aku akan tgk dulu sekeliling ada kedai makan x?
of coz lah kedai makan melayu...
xkisahlah kedai bwh pokok ka, nasi kandar ka,
gerai nasi lemak ka, jual kuih ja...
xapa asalkan kedai melayu...
klu xdak, kedai runcit pun jadilah... hehe...

then check la senang ke x route nak pegi company tu...
sesat x? dekat dgn jalan besar x?
mcm aku, aku langsung xtau kat situ ada lagi satu bgnn kedai
sbb aku mmg xpernah sampai kawasan tu...haha...
lucky me, on that day, aku xsesat as my parents dah siap pegi survey
that place utk aku sbb aku xsempat nak survey sendiri...

2 - company's activities

then selidik dulu apa yg company tu buat...
berkaitan xdgn any benda haram nie...
like jual arak ke...
mana nak tau la kan...(^^,)

okeyh2... actually addinfarhani xnak sentuh bab ni,
but I do want to cakap jgak coz
aku pun ada pengalaman terlibat dgn benda haram nie...

it is becoz aku pernah je buat part time dkat satu pasaraya...
and kat situ turut dijual arak..
seingat aku, spjg aku kerja situ time cuti sem,
ada jgak customer yg nak beli arak dtg ke kaunter aku...

at that time I'm still blur about it and I just scan that things...
and bila that kind of situation jd issue at media,
automatic non-muslim akan pegi ke kaunter yg
non-muslim jaga utk beli that kind of goods...

apa yg aku nak ckap kat sini,
we have choice and nobody can't prevent us
from make a right choice....
so, it is up to you sama ada nak ikut hukum
yg mmg dah terang lagi bersuluh
TAK BOLEH=HARAM terlbat dgn that kind of transactions,
so mmg xboleh la... apa yg menjadi persoalan is,
mcm mana pulak yg jual rokok...
mcm mana dgn kedai2 runcit makcik2 pakcik2
yg jual rokok bermacam jenis tu...
itu mcm mana plak yer... and lagi satu,
aku tgk ramai lagi kawan2 aku yg still berkwan raat dgn s rokok tuu....
tu mcm mana plak...
yg tok imam tok bilal pun mcm tu jagak...
hmm... I do confused about it....

3 - requirements

selalunya dekat iklan jawatan kosong kan
ada requirements yg diperlukan,
so, make sure lagi korg tahu requirements2 tu..
kot2 satg masa interview tertukaq plak dgn
requirement company lain...
and satu lagi, time interview tu boleh laa korg selit2
dgn skills korg yg bleh fulfill requirements tuu....

4 - baca feedback/review ttg company

part nie korg kena tanya Mr.Google la...
if tempat tmpt yg korg mintak tu dikenali or ada tarikan,
mmg akan ada blogger yg tulis ttg comp tu dlm blog mereka...
mostly ttg pengalaman mereka time mereka berada dekat comp tu,
as example mcm hotel...
mayb ada antara blogger yg pernah ke hotel tu,
so mereka pun review lah ttg service at hotel tu..

ada jgak blogger yg pernah
attend interview utk company tu,
so mereka pun kongsi lah pengalaman
mereka masa diinterview tu...

okeyh... sini cik addinfarhani nak cakap sikit lah...
jgn biarkan diri anda terpengaruh mase baca review/feedback tu...
nk baca as persediaan boleh, but don't trust it 100% bcoz
mood org lain2...
and mood org hari2 berubah...
mayb mase blogger tu pegi mood staff company tu ok,
but mase kita mayb x... kot staff tu tgh berperang dgn parents dia ke,
dgn kekasih hati ke, mana kita nak tahu kan...
so jgan lah percaya 100%, just take it as persediaan cukup lah...

especially those candidates yg tgh berkobar2 nak pegi interview,
tetiba terbaca plak negative review ttg company tu dkat blog...
terus xbersemangat plak nak pegi interview...
adoiiii.... don't be like that laa...

mayb that blogger tgh frust sbb dilayan teruk/xdapat that position,
so that's why masa dia tgh update blog tu, emosi dia xstabil...
smpikan benda xpatut story pun dia story...

buat si blogger, xperlulah nak kondem company tu
if xdapat tawaran or dilayan teruk...
entah2 that company just nak test ko punya patience level jer,
or whether you can work under pressure or not...
ahaa.... mana kita nak tahu kan..
majikan boleh test kita mcm2 dr time kita keluar kereta
sampailah nak masuk opis utk interview lagi...
so sila kawal emosi anda yer...


okeyh that's all yg aku nak tulis...
jenuh aku karang ayat but hanya 4 point jer...huhu...
actually byk lagi nak story but perut 
dah berdentam dentum bak guruh di langit...
nak lunch dulu okeyh...(^^,)


*motif letak gambar??? NO motif...
tuan tanah nak wish good luck to all candidates....
~moga urusan2 dipermudahkan, Insya-Allah~

Saturday, 21 January 2017

~1st interview~

alhamdulillah...
dah lepas satu interview...
actually interview tu minggu lepas,
but baru skrg sempat nak update...

iv, interview

serius xsangka bleh dapat interview tu... haha..
sbb mintak pown last minute...
so, the date was on 16th Jan 2017...
haha.. mmg agak terkejut arr coz
on that day aku ada paper-FAR600...
terus aku mintak tukar ke 17th Jan 2017...
and lucky me they willing to postpone my session
to 17th Jan at 10am...

so, elok jer abis paper on 16th tu,
aku terus balik Jitra...
haha... since next paper aku is on 19th,
aku rasa mayb aku boleh guna satu hari tu
utk settlekan aku punya interview...

aku sampai rumah dalam pkul 9/10 pm mcm tu....
terus aku prepare my documents....
print resume segala bagai...
then aku tertiduq...
mmg letih since dr pagi duk studi utk
exam yg start 2.15 ptg,
pastu abis jer exam 5.15 ptg,
terus amik bas balik Jitra....
sampai jer dekat alor setar,
baru parents dtg amik...
but xterus balik rumah...
kita makan dulu... hehe...

okeyh... aku smpi dekat company tu
lebih kurg jam 9.40 pg...
dlm pkul 9.50 pg mcm tu, aku pun geraklah...
kecik jer company tu...
and xbyk beza pun dgn tmpt aku practical...
*still prpn yg conquer...
then aku kena isi dulu Application Form...
lepas tu terus proceed utk interview...

my session is about 1/2 jam...
so mmg kecut perut...
and mostly Q's is about
account debit/credit...
since jawatan yg aku mohon
pun mmg bhgn tu...

aku xpasti but lepas jer abis session
tu, aku happy...
bukan sbb dapat.. NO..No...
ada lagi candidates yg mennti
so that company will informed me later...

aku happy sbb dah lepas satu session,
dapat gain new experience...
I admit masa interview tu mmg aku nervous,
so I tend to menjawab cepat,...
haha... but I think I'm quite not serious
when answering the Q's...
I don't know...
but I really hope that I can get the job...
Insya-Allah...

after this, I have another interview session...
I hoped everything goes well...
btw just now, one of my friends dah dapat kerja...
It is her first interview and lucky her,
she get the job.. congrats~~~
and that's end my entry....

~gumbira dalam duka~

dah jejak jitra dah!!!!
dah abis exam dah!!!!
~alhamdulillah~
mmg hati rasa gumbira yg amat...
rasa beban berkurangan...
but deep2 in my heart,
still feels uneasy selagi xdapat result...

poker face


really hope that aku lulus utk sem last nie...
mmg xtarget langsung dah B,
A mmg jauh skali lah kan...
I'm just wishing for PASS/LULUS...
Insya-Allah...

*asyik dok belek Kalendar Akademik,
tarikh result Insya-Allah 17hb Feb '17....
lambat lagi nuu....
bertabahlah wahai hati...
berserahlah kpd-Nya...
moga2 lecturer2 berhati selembut sutera
ketika tgh marking paper....
(^^,)


Thursday, 12 January 2017

JOM ~~~



alhamdulillah...
last Tuesday, aku sempat utk menderma darah buat kali terakhir...
erk.. kali terakhir??
kenapa kali terakhir?
lepas nie xbole derma dah ka?
haha...

bulehh jaa nk derma lagi lepas nie,
but not as Student UiTM Kedah lagi dah...
after this, as public member...
noted here, I'm still willing to menderma if berpeluang...

seingat aku, aku start derma masa aku diploma sem 1...
masa tu aku join Kesatria...
so niat time tu nk dpt markah lebih utk Kesatria,
at the end, dpatlah markah lebih sbb pi derma darah...
(^^,)

but lepas abis ja Kesatria time Sem 3 Diploma,
that program (Derma Darah) dah jadi mcm aktiviti wajib
utk aku and my friends setiap sem...
bila dgr ada van DermaDarahBergerak datang,
secara automatic aku n my friends akan pegi jenguk that team...
bila dh sampai, mmg kami pun terus arr beratur...
selalunya, team tu akan buat at Library or at bangunan HEP...
ada skali tu mereka buat di perkarangan foodcourt, di tepi tasik...

and seingat aku lagi,
2 kali ja kot aku xboleh derma sbb
time tu hemoglobin darah aku rendah....
apa yg aku baca tadi, hemoglobin darah rendah means,
kita kekurangan darah atau darah cair...
so nak bg tambah darah, or bagi darah pekat balik,
bykkan mkn mknn yg ada zat besi yer...
apa yg aku tau, makan hati ayam and tauhu
boleh tambah darah balik...
*mohon expertise di luar sana inform yer
kalau2 maklumat nie salah...

lepas ja derma,
selalunya aku akan beli something utk reward diri aku...
haha... as usual, it's makanan...
yup, aku akan beli nasi but nasi that day special ckit...
bukan selalu kannn...(^^,)

bukan tu jaa...
bila kita derma, kita akan dpt goodies bag...
dlm bag tu ada mcm2...
mcm yg aku pernah dapat,
ada air kotak, biskut tiger/munchys,
mineral water...
ada skali tu, aku dapat sijil...

apa2pun, buat semua readers yg sudi singgah blog hamba nie,
meh lah kita gi derma darah...
xlama, sekejap ja proses nak derma tuu...
1/2jam jer, semua settle...
and mmg bohong arr klu aku cakap xsakit...
jarum kowt, mmg arr sakit...
but sakit tu tidaklah sesakit sakit nak cabut gigi...
nie pendapat aku la...
but it's worth to try laa...
klu xboleh nak pegi selalu,
sekali seumur hidup pun jadi arr... (^^,)

Sunday, 1 January 2017

~Selamat tahun baru!!!~

~Selamat Tahun Baru!!!~
~Happy New Year~

dah masuk 2017,
sekejapnya masa berlalu...
pagi ni, bangun jer dr tiduq,
tgk jam, "Alamak! sudah pkul 4pg!!!"
baru ingat nak post new entry 00:00...
namun apakan daya, tertiduq jua....

btw, semalam I had really a bad day!!!
so, I really need a good rest to calm my mind,...
bgn jer pagi ni, I realized something...
anything happened must be a reason behind it...
so, this morning I really get a fresh mind,
until I can't stop smile when I woke up!!
~mayb I get enough rest yesterday~

so today, again, I want to wish
~Selamat Tahun Baru!!!~
~Happy New Year~

many things happened during 2016...
6-months practical training,
and err.. err.. I think mostly it's about my experience
sepanjang bergelar "final sem student!!!"
mmg lah lumrah student kerja berlambak
but aku xpernah rasa se"stress" mcm sem last nie...


what I want to say,
I do learn many things!!!
aku xpernah jadi pemarah...
aku xpernah jadi pendendam...
aku xpernah jadi annoying...
but those benda yg aku xpernah jadi,
aku buat time aku stress sem nie...(--',)
until my roommate said
"muka hang mmg xleh bohong kalau hang xska something"
lebih kurg mcm tu laa ayat dia...
~I'm so sorry girls...~
so, I think I have to control my-emo...
you know what, someone has told me...
"org yg matang is org yg tahu mengawal emosi dirinya..."

so, since aku pun dah masuk 24y/old,
I do think I have to be lebih matang...
so, my azam tahun ni,
I want to control myself...
xkisahlah control emosi ker,
control berbelanja ker,
yg penting, utk aku control makan is xmungkin...
selagi xlanggar prinsip aku --> "makan utk hidup",
aku xakan control my makannnnn....(^^,)
bukan hidup utk makan yerr...ingat tuuu....

okeyh... b4 aku say goodbye,
I also want to wish gudluck to all my friendssss...
"...perjuangan kita belum selesai...
masih byk lagi papers yg menanti....
so, b4 tibanya hari pertempuran,
don't ever give up yer....
ganbatte...."

Sunday, 25 December 2016

Good Luck semua!!!

today is Sunday
25/12/2016
just 3days to go b4 final exam starts!!!!
~semoga semua urusan dipermudahkan, InSyaAllah~

BIACC,

BIACC part 8

"... Gud Luck みんな (minna=everyone)...
our journey had not yet ended...
perhaps it doesn't even started,
it's just going to begin in few days...

we have faced many challenges,
we able to go through every challenge...
give what we need to give and got what we deserve,
but this is not ended yet...

I know some of us might feel down due to
carrymarks yg mcm hampeh g,
just like me, but we still have time...
don't give up, just give the best!!!..."

誰もが最善を尽くしている!!!!
がんばろう!!!
(^^,)

Tuesday, 29 November 2016

WELCOME ADIK2...~UiTM Kedah~


WELCOME TO UiTM KEDAH
buat semua adik2 yg tgh dok ber'MDS'...
jgan dok tidur plak masa di Dewan Perdana...
kot2 terlepas info2 penting, xder sape nak tolong yerrr...
(^^,)

sedar xsedar,
hampir 5 tahun aku di bumi Merbok ni...
dari diploma sampailah sekarang dah nak abis degree...

dah bermacam orang aku jumpa,
dah bermacam insiden yg jadi kat aku...
dah bermacam kenangan suka duka seram sejuk ada kat sini...
I'm gonna miss this place soo bad laaa...
haha...

DIPLOMA

semester 1 DIA, addinfarhani,
masa Semester 1

me & my classmates
masa semester 6
(me & my classmates with Mdm Siti) 

Student part 6 DIA
Student Part 6 DIA
DEGREE

my classmates

part 8
student semester akhir ~PART 8~
InsyaAllah, nanti kita grad sama2 neh....

so, meh sini akak nak cakap sikit....
buat student2 baru a.k.a my adik2 junior,
xkisahlah korg course ape, but akak nak kasi advice ckit lah...
...tetiba teringin berlagak jadi akak PM plak...
jangan maraa aaa(^^,)

bukan apa, mase akak dok kat kolej,
bermacam benda annoying singgah kat telinga...
bukan tu ja, mata akak ni pun
dah nak tercabut tgk bermacam ragam haa...
tapi bukan semua yg mcm ni,
ada yg OK and yg terlebih OK pun ada jgak...

b4 that, akak daftar di UiTM Kedah pd tahun 2011...
sama jgak dgn my kembar...
kami dapat tawaran diploma in accountancy
di tempat yg sama (UiTM Kedah)
and dapat bilik yg sama which is di Kolej Mahsuri
and mase sem 3 kami pindah ke Kolej Murni 2,
and kebetulan, kami dapat kelas yg sama
even mase sem 1, Koordinator randomly pilih nama
mase nak susun kelas...

~mase convo diploma~

masuk jer degree,
kami still dapat tawaran kursus yg sama
[Bachelor Of Accountancy (Hons)]
cuma berlainan tempat... maka berpisahlah kami...
sekarang dah sem akhir degree,
lagi beberapa minggu nak final exam...
disbbkan skrg tgh cutiey, so nak enjoy lebih sikit
sementara boleh dapat line internet laju kat rumah(^^,)

---------------------------------------

okey now proceed with my light advice for my adik2...

1 - homesick
akak paling pantang orang homesick yg lebih dari seminggu!!!
haha why seminggu???
sbb akak rasa klu ada antara adik2 homesick lebih seminggu,
byk benda best yg terlepas...
antara reasons kenapa new student homesick
yg akak dgr dr bilik sebelah/blok sebelah are
teringat dekat rumah,
xngam ngan kawan2 sebilik,
xbiasa berjauhan dgn family...

akak nak cakap lebih pun xbole sbb setiap org xsama...
even akak pun ada pengalaman homesick lebih seminggu...
dulu masa form 4, akak n my kembar dapat tawaran ke Teknik Taiping,
and we accept that offer... but dua2 kena homesick, hampir 3 bulan...
then masuk bulan ke-4, terus tukar sk but kami still pilih sk asrama
which is Teknik Alor Setar lebuhraya...

so, jgn jd mcm akak sbb during that 3 months,
byk benda best yg terlepas...
antaranya is, dalam kelas langsung xleh nak fokus...
and sampai skrg I'm curious how I'm able to buat
semua kerja sekolah during that time..(--',)
haha... tapi masa di sek dekat Alor Setar tu,
kami dah boleh bw diri....

so adik2 kena sedar di mana adik berada skrg ni...
drpd adik dok teringat orang jauh, lebih baik adik move on,
be responsible dgn apa yg ada depan mata...
tapi jgn plak sampai lupa langsung org dekat rumah tuu...
klu xdak org dekat rumah tu,korang xjejak bumi Allah ni yerrr....

apa yg akak maksudkan bukan xboleh teringat dekat family,
tp kalau dah sampai tengok muka lecturer pun
terbayang muka mak/abah, xke haru-biru???

setiap hari, adik2 bangun, pergi kelas mcm biasa,
settlekan semua assignment yg ada...
buat revision.... then masa malam after isyak,
spend 1 jam telefon lepas rindu dgn parents.. 
haa... solosaii masalah...
bukan dok terperap melayan perasaan
dalam bilik sampai bengkak mata
sbb asyik menangis... assignment plak xpernah buat...
mase test hancusss... xmo2....

2-  makanan xsedap

ni satu hal buat akak ANGIN...
mase dok kolej, kerap kali akak dengar org complain ttg mknn...
hatta masa tgh tunggu mamat bangla/mamak/pakcik/akak/abg
tu masak depan mata pun, org sebelah akak dok sedap
mengata mknn xsedap...

cik adik oiii, mmg arr mknn tu xsedap mcm
mama kau masak kat rumah,... dah sah2 org yg masak tu mamat bangla/mamak/pakcik/makcik/akak/abg dewan makan,
100%xkan sama mcm makanan dekat rumah....
adoiii... satu lagi, org complain bab harga mahal...

bab mahal/murah mmg akak xmau cakap apa...
sbb kalau dah ambik nasi+ayam goreng seketul+sayur satu senduk,
korg rase harga dia bawah RM4 ka? no.. no.. no..
dgn keadaan negara sekarang,
jangan mimpi arr nak dapat RM 3.50 sepinggan...
dulu mase akak sem 1&2, mmg boleh dapat RM3/pinggan...
but masuk jer sem 3 dan keatas sampailah mase degree,
paling murah is RM4... itu kalu amik ayam+sayur la...

so zaman skrg ni, klu korg nak murah, sila jgn ambik ayam yer...
mkn nasi, sayur+sambal belacan jer...
akak rasa lauk mcm tu pun paling murah pernah akak dapat is RM3.50...

my advice is, klu nak berbaloi, buat mcm akak....
beli nasi penuh pingan, ayam seketul (bhgn sayap atau isi) and sayur...
cost mayb around RM6... itu kira paling murah
akak boleh dapat di kedai yg mahal...
klu di kedai yg murah, boleh lah dapat RM 4.50/pinggan.... 

then akak akan makan lebih kurg pkul 2 ptg
(cover lunch and dinner terus....)
@ korg boleh mkn 2 kali... I mean, makan separuh pkul 12
and separuh lagi makan pkul6....
that's why aku suka amik sayap atau isi sbb bhgn tu boleh bahagi dua....
utk air, aku lebih suka minum air watercooler sejuk/buat nescafe panas/sejuk....
so sehari bajet RM 6 utk makan...
alhamdulillah, di bumi Merbok nie still boleh
dapat makanan dgn harga tuu...
klu lapar time malam makan jer maggi/roti... dah nak berjimat kan,...
klu dah xlalu telan maggi, buleh makan roti,
kalau dua2 xlalu nak makan, tok sah dok berjimat...
sonang cerita... sbb kita hidup bukan utk makan,
mase belajar nie, kita makan utk hidup...

3 - jalan jauh nak ke kelas
bg akak masa nie paling best sbb mase nie laa
akak bole tgk ragam org xsabar, ragam org marah/merungut,
ragam org kaya (jenis jalan lengang-lenggok
mcm mak datin nak pergi dinner)...
satu lagi, ragam org lewat ke kelas...
fuhh... dia punya laju berlari sampai xhirau
dah color tudung yg contra gilaa dgn baju...
but majoriti is ragam orang merungut laa...
yer laa... for them, jarak dr kolej nak ke bgnn kelas jauh GILAAA!!!

tambah2 gi for those yg duduk di Murni 2 nak kena pegi kelas di Kabin....
budak UiTM Kedah mesti faham kan betapa dekatttnyaaa
jarak antara 2bgnn ni... haha...
akak pernah kena mcm ni... but nasib akak baik bcoz kelas petang so,
mase balik kelas, keadaan agak redup laa ckit
sbb dah petang kan... kesian for those yg kelas tgh hari...
haha... but HEY!! korg nak menuntut ilmu, bukan nak pergi club...
dah tahu nak pergi kelas, naper nak pakai macam pergi dinner...
lip lap sana sini,... 

cuma bygkan pahala korg dapat nak ke kelas...
bagi akak xlah jauh sgt... cuma mula2 tu mmg lelah jugak la,
tp klu dah biasa, xjadi hal lah...
drpd dok merungut sbb bgnn jauh,
lebih kau diam jer masa jalan...
nak bercakap pun kena guna tenaga kan,
so drpd bazirkan tenaga utk bercakap, lebih baik kau diam...

and dsbbkan kena jalan jauh,
akak n my twin akan keluar bilik 45 minit lebih awal...
kami berjalan lebih kurg setengah jam,
and of coz lah kami sampai kelas awal kannn...
so, selalunya kami akan duduk di kerusi utk
hilangkan ponat and peluh... xpun, if dalam kelas xada org,
kami akan masuk and pasang aircond siap2...
sambil2 tu bolehlah lelap 10 minit b4 tunggu lecturer masuk...

~IMPORTANT~
biasakan diri utk tiba awal dari lecturer...
sstgh lecturer xkisah student lambat
but for those lecturer yg kisah, berkat ilmu tu xada bila
lecturer terkilan dgn sikap kita...

lecturer xkan tunjuk yg dia xsuka kita
but kesannya pada kita adalah,
kita sukar nak faham,
lambat nak faham, xberminat nak belajar
and yg paling teruk kesannya is kita hilang tumpuan dalam kelas...

my experience, masa diploma mmg akak paling awal sampai kelas,
but mase degree akak antara yg last sampai kelas...
mmg ada beza... akak sendiri akui yg
mase degree, akak byk main,...
but alhamdulillah, akhir sem lepas akak decided untuk berubah...
and I'm still trying to change....

sstgh org akan kata mayb akak ni dah xmcm dulu...
jarang bercakap and suka menyendiri...
but I need to be "the real me"...
I want "the old me" back mcm mase diploma dulu..
mayb I'm quite skema dulu but I just realized that
aku lebih happy if aku jadi diri aku yg dulu....
and I'm currently steps toward that....
I just missed the old days...
I missed all of u too... sampai satu tahap,
aku dah lupa mcm mana rasa seronok belajar
mcm yang aku pernah rasa time diploma dulu...
*jangan biarkan diri terpengaruh dgn org lain...

4 - bau getah skrap...
maklum lah, Uitm Kedah kan dekat pokok getah...
so mmg akan ada natural perfume time pagi...
haha... mase diploma dulu masa hujung minggu,
aku, my kembar and 3@4 org classmates akan keluar dlm pkul 7,
jalan-jalan keliling uitm...  disbbkan dah biasa dgn bau skrap,
maka mase pagi, rase macam fresh je bau tuu...
then kami akan berjalan pergi ke padang atas
sbb dekat situ ada tempat mcm ala2 PLKN...
then kami duduk di tasik dekat pondok pak guard...
after that, kami berjalan balik ke Dewan Makan utk breakfast...

skrg mmg xbau dah laa coz skrg dah duduk luar...
bukan duduk kolej dah...

aku teringat ada satu masa tu, time perjumpaan dgn rektor...
aku xingat tahun berapa but Rektor masa tu is PM Dr Haidar Dziauddin...
ada sorg student ni cadang supaya UiTM Kedah
tanam lebih banyak pokok bunga...
masa that student tu cakap, satu dewan terdiam 3 saat,
lepas tu mmg gelak sakan arrr....
adik oiittt...
first time akak dok situ tahun 2011, lagii kuat bau dia tau...
tp sbb dah biasa so mcm dah nothing dah bau tu...
I think skrg bau dah tak kuat mcm dulu dah...
and I agreed with panel malam tu.
(klu xsilap akak, panel malam tu
adalah Rektor, Timbalan Rektor, and Pengurus Kolej...)

Yang bagi respon utk cadangan brilliant adik tu is Rektor...
and Rektor tu balas lebih kurg mcm ni...
"bau tu yg korg akan rindu nanti..."....
mmg satu dewan gelak sakan kat adik tuu...
and believe me, bau tu mmg kenangan yg xleh nak dilupakan laa...
(^^,)

jangan takut salah...
masa tgh belajar nie lah, kita berpeluang nak buat salah....
nnti dah abis belajar,
mmg xdak ruang untuk kita buat salah...
akak bukan suruh langgar peraturan...
NO yerr... apa yg akak maksudkan
of coz berkaitan dgn akademik....

takut sgt jawapan tu salah, sampaikan nak kena ada
contoh jawapan, baru boleh jawab soalan....
mana boleh mcm tu... habis, time exam,
xkan nak kena ada cth jawapan,
baru ada confidence nk tulis jawapan??...

lagi satu, contoh jawapan tu adalah jawapan orang lain..
so, kalau adik2 tulis jawapan
berdasarkan cth jawapan tu,
itu bermakna you bukan tulis jawapan you...
you tulis emula/ephrase jawapan rg lain...
so dalam ert kata lain,
you sama seperti meniru...

why don't you jawab berdasarkan pemahaman you dulu,
bila dah check jawapan/discuss dalam kelas,
baru buat semula jawapan tuu..
tu barulah orang kata belajar dari kesilapan...
you akan jadi lebih faham dgn subjek tu...
sbb masa 1st time tulis jawapan tu,
you curahkan segala pemahaman you,
then bila dah discuss jawapan tu,
you akan tulis jawapan utk soalan yg ama kali ke-2...
at that time, you akan tahu sama ada
pemahaman tadi tu betul atau salah...
So, jgn takut utk buat salah...

that's all from akak...
good luck for you guys...
kalo2 terjumpa akak dekat U,
tegur2lah... senang jer nak cam akak...
tgk jer student paling skema+selekah,
yg jalan sensorang, haa itu lah akak (^^,)
~Ganbatte minna~